måndag 16 september 2013

Europa måste visa sin solidaritet

Beskedet om att samtliga syriska flyktingar som söker sig till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd (PUT) är enormt glädjande. Men det här är inte första gången som Sverige tar sitt moraliska ansvar. Redan under kriget i Bosnien-Hercegovina 1992-1995 tillämpades metoden ”PUT till alla bosnier”. Det räddade livet på ca 80 000 bosnier från Europas största folkmord sedan Förintelsen. Då tillämpades samma metod i hela Europa. Tyskland, Österrike, Nederländerna, Danmark, Norge etc. Listan kan göras väldigt lång och de tog alla sitt moraliska ansvar på ett solidariskt sätt. Europa räddade gemensamt livet på mer än en miljon bosnier från folkmord. Samma solidaritet bör finnas i dagens Europa när det nu gäller de syriska flyktingarna.
Från högerextremt håll har man argumenterat för ”hjälp till närområdet” istället för att ta emot krigsflyktingar. Man blir enormt besviken på okunskapen kring ”hjälp till närområdet”. Under Bosnienkriget kom hjälpen väldigt sällan eller aldrig fram. Infrastrukturen som kontrollerades av militära grupper avgjorde vilken hjälp som fick nå offren. Samma militära grupper som sedan begick folkmord. När den väl gjorde det, som t.ex. till belägrade Sarajevo, blev folket som stod i brödkön och väntade på mat attackerade av krypskyttar från stadens bergstoppar. Nej, vi i Sverige ska inte fegt och naivt tro att allt kommer lösa sig genom lite pengar eller material som ”hjälp till närområdet”.

Ungefär 100 000 dödsoffer och 7 miljoner flyktingar är konsekvensen av Syrienkriget hittills. Av dessa har ungefär 14 700 kommit till Sverige, varav 8000 saknar uppehållstillstånd. 8000 personer är ett Srebrenica. Sverige kommer genom PUT till syrier att rädda ett helt Srebrenica från en säker död. Och det är jag, som framförallt medmänniska, men även som liberal, riktigt stolt över. Nu bör Europa följa i Sveriges fotspår och ta sitt solidariska ansvar för de syriska flyktingarna. Vi får inte låta Syrien bli ännu en konflikt där vi ser tillbaka om några år och ångrar att vi inte gjorde allt vi kunde för att rädda folk från en säker död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar