fredag 6 september 2013

Euron skapar politisk stabilitet

Skriver i dagens NT (Norrköpings tidningar) om hur viktigt det är att bevara euron.

Hela artikeln följer här:

"Ett svenskt medlemskap i den gemensamma valutan skulle ge Sverige en unik chans att påverka den centrala europeiska ekonomin och de beslut som tas där. Det skriver Ademir Zilic, Liberala Ungdomsförbundet Östergötland.

Den höga arbetslösheten inom euroområdet används mer än gärna väldigt ofta som argument mot valutan. Man drar oftast slutsatsen om att eurons undergång är nära. Men det här håller inte. Färska siffror från Eurostat (Europeiska statistiska centralbyrån) visar att arbetslösheten fortsätter att sjunka i euroområdet.

Euroområdets gemensamma BNP-värde utvecklas även i positiv riktning. Under första halvåret 2013 ökade deras BNP med 0,3 procent, vilket är ett tecken på att euron håller på och lämnar recessionen. Från och med 1 januari 2014 går dessutom Lettland med i EMU. Det faktum att euroområdet fortfarande är i utvidgning är ännu ett tecken på att valutan står inför fortsatt utveckling och är en stark kraft att räkna med.

Ett svenskt medlemskap i den gemensamma valutan skulle ge Sverige en unik chans att påverka den centrala europeiska ekonomin och de beslut som tas där. Med dagens situation blir Sverige påverkat, men står utan möjlighet att själv påverka. För ett enormt handelsberoende och konkurrenskraftigt land som Sverige är ett sådant här läge högst oacceptabelt. När euron är redo för det ska Sverige givetvis ansluta sig. Först vill jag dock se ett EMU med tydliga och effektiva finanspolitiska regler som följs av dess medlemsstater. Endast då kan Sverige gå med i den gemensamma europeiska valutan.

Kritiken mot euron kommer först och främst från nationalistiska och kommunistiska extremgrupper. Inte konstigt eftersom deras politik är en kvarleva från 1900-talets protektionistiskt och ekonomiskt isolationistiska anda. En sådan linje skulle på lång sikt skada Sverige och Europa oerhört mycket. Euron skapar nämligen ett ömsesidigt beroende, vilket minskar risken för militära konflikter. Vilket i sin tur innebär att euron skapar politisk stabilitet på kontinenten.

Den gemensamma valutan är trots allt en av de viktigaste pusselbitarna i det enade Europa och den har dessutom blivit en viktig valuta på världsmarknaden på väldigt kort tid. Som europeisk medborgare är jag väldigt stolt över allt det här. Budskapet är därmed klart och tydligt; bevara euron, bevara stabiliteten och låt Sverige ansluta sig till valutasamarbetet så småningom."


NT, 6 september 2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar