lördag 28 september 2013

Det snabbt växande hotet i dagens Europa

Mordet på en antifascistisk politiker i Grekland för några dagar sen har fått den grekiska rättsstaten att agera hårdare mot högerextrema och nazistiska Gyllene Gryning. Gyllene Gryning står nämligen bakom detta dåd och ett flertalet andra tidigare utförda handlingar som kopplar starkt till nazistiska kriminella handlingar. Men problemet sträcker ut sig betydligt längre än så. Långt ut över Greklands gränser. Det vi länge har varit rädda för har idag blivit en realitet - nazistiska, fascistiska och andra högerextrema europeiska partier och organisationer har börjat samarbeta och skapa europeiska nätverk. För att kunna påverka politiken på riktigt, där det gäller - i parlamenten. Och grekiska Gyllene Gryning har flera stödpartier runtom i Europa. Som till exempel tyska nationalistiska partiet NPD, ungerska fascistpartiet Jobbik och spanska fascistiska partiet Falanga.

För ungefär 15 år sen brydde sig ingen när högerextrema partier runtom i Europa började ta platser i lokala folkvalda församlingar. För 10 år sen började några bli oroliga över att de börjat erövra via demokratiska val hela kommuner. För 5 år sen började de ta plats i nationella parlament. Idag är de till och med inblandade i regeringssamarbeten. Nästa år förväntas det värsta ske - att de ska få riktig makt i EU-parlamentet efter 25 maj. Därför är det minst sagt viktigt att så många som möjligt deltar i nästa års EU-val, röstar och därmed röstar bort nationalismen. För ingen vill väl tillbaks till det Europa vi hade innan 1945? När nationalismen väl tar fart och hamnar utanför all mänsklig kontroll så blir den livsfarlig och svår att stoppa. Mina erfarenheter från Bosnien-Hercegovina och forna Jugoslavien säger mig exakt samma sak.

Dessa grupper, numera partier tyvärr, representerar den vidrigaste sortens politik. Den sortens som bygger på antisemitism, islamofobi, rasism, homofobi, kvinnofientlighet, antiziganism etc. Sammanfattat - anti allt som inte är den vita mannen. Dessa högerextrema partier är ett riktigt hot mot den europeiska stabilitet vi har byggt upp ur ruinerna efter Andra Världskriget 1945. Och dessa grupper skulle, utan tvekan, lägga Europa i ruiner om de fick chansen igen. I Ungern vill de särbehandla romer, särregistrera landets judar vid universiteten och trakassera andra minoriteter också. I Frankrike driver de en stark islamofobisk hatpropaganda. I Grekland vill de införa dödsstraffet, fast endast för invandrare. I Serbien kan man inte hålla i Pride paraden för tredje året i rad pga deras hot. Och här hemma i Sverige då? Nej då, vi är ej skonade. Här hemma i Sverige har bland annat en kommunpolitiker från SD sagt att man ska förbjuda Islam i Sverige och utvisa de som "envisas med att fortsätta tro på religionen".

Något vidrigt håller på att hända i Europa uppenbarligen. Det gäller att agera och reagera idag. För imorgon kan det vara försent!

“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”. (Edmund Burke, 1729-1797)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar