tisdag 24 september 2013

EU så mycket mer än bara ekonomiskt samarbete

På lördag, 28 september, är det dags för Belgrade Pride. Jag bör nog sätta in ordet "förhoppningsvis" i den meningen. Förra året valde serbiska myndigheter nämligen att ställa in Pride i sista stund eftersom man "inte kunde garantera säkerheten". Man gav, med andra ord, vika åt fascistiska och nationalkonservativa krafter som försöker sätta käppar i hjulet för Serbiens utveckling. Rätten till demonstrations- och mötesfrihet är en av de viktigaste delarna i "MR-paketet" och kan aldrig åsidosättas. Säkerheten ska kunna garanteras och därmed även samtliga minoriteters rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

EU har varit väldigt tydliga med att ett kandidatland som Serbien bryter starkt mot Köpenhamnskriterierna (kriterier för medlemskap) då dessa demokratiska rättigheter åsidosätts. Risken finns dock att Serbiens politiska ledare ignorerar EU-varningar då ett EU-land faktiskt förbjöd Pride tidigare i år - Litauen. Litauen är även i dagsläget EU:s ordförandeland fram till årsskiftet. EU:s press på Serbien är väldigt välkommet. Vi får aldrig blunda framför orättvisan och när en grupps medborgerliga och civila rättigheter försöker tas ifrån dom. Oavsett om det gäller här i närområdet (Litauen) eller där långt borta (Serbien). Oavsett om det gäller innanför eller utanför unionens gränser. När EU använder medlemskap som "demokratiseringsmedel" blir det uppenbarligen som effektivast och den metoden hoppas jag på EU kommer fortsätta att tillämpa.

Serbiens författningsdomstol har dessutom fastslagit att ett förbud av Pride skulle innebära en kränkning av serbiska författningen och det får inte förekomma. Här ser vi ett perfekt exempel på varför varje stat bör ha en författningsdomstol som skyddar medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter då politikerna misslyckas med det. För ett land som Serbien, där nationalkonservativa, fascistiska och religiösa krafter fortfarande sprider propagandan om att homosexualitet är en sjukdom, är det extra viktigt att kämpa med och stödja de progressiva liberala krafter som vågar stå upp för mänskliga rättigheter åt alla i samhället. Därför kallar jag mig stolt för liberal EU-vän. EU sviker aldrig och kommer alltid vara en stark röst för demokratisering och utveckling på Västra Balkan.

Slutligen vill jag härmed även påminna om att EU är så mycket mer än bara ett ekonomiskt samarbete. Väldigt enkelt och glömma när en finanskris som den vi går igenom just nu slår till. Ett stabilt, demokratiskt, öppet och fritt Europa byggs endast gemensamt via nära samarbete mellan dess stater. EU är den bästa plattformen för det. Oavsett om vi pratar om MR, euron, Schengen, inre marknaden eller mer frihandel. Utrikespolitiskt blir vi även tillsammans en starkare röst för en bättre värld. EU är bra, men inte perfekt. Värd att bevaras och utvecklas!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar