lördag 12 oktober 2013

"What Happens in Sweden Doesn't Stay in Sweden"

Sverige har alltid varit en av de ledande staterna inom internationella relationer när det gäller skyddet av mänskliga rättigheter. Den svenska rösten för MR har nästan alltid varit hög, oavsett i vilket sammanhang eller i vilken institution. Våra ledamöter i EU-parlamentet, våra representanter i FN, våra diplomater etc. Det finns helt enkelt mycket att vara stolt över när det gäller nutida svensk diplomati och mänskliga rättigheter i vår omvärld. Tills nu. Romregistret som upptäcktes för någon vecka sedan kan få farliga konsekvenser inom svensk diplomati och den svenska kredibiliteten kan skadas kraftigt inom internationella relationer. Vi ska givetvis fortsätta vara en stark röst för mänskliga rättigheter oavsett var eller när de kränks i världen. Ett hårt arbete kommer förmodligen krävas för att behålla vår trovärdighet. Under tiden kommer vi förmodligen få kommentarer som "ni registrerar ju dom, så då får vi göra det här" av högerextrema grupper som fascistiska Jobbik i Ungern. Den debatten måste tas, annars kommer det bara bli värre och värre.

Det som har hänt (polisens romregister) kan tyvärr inte göras ogjort. Men det vi kan göra är att visa omvärlden att sånt här beteende inte är acceptabelt och gå hela vägen ner till botten med det här vidriga registret. Nu har vi chansen att visa att vi står upp för mänskliga rättigheter, både innanför och utanför nationens gränser. Det Sverige brukade vara välkända för, med andra ord. Vi ska visa att det inte är acceptabelt att behandla en minoritet på det här viset och att lagen måste följas av alla i samhället. I Sverige är registrering av etniska grupper förbjudet. Det värsta vi kan göra nu däremot är att låta hela skandalen falla i glömska som om det aldrig hade hänt. Varje gång vi gör det vinner de högerextrema lite mera mark här i Sverige, Europa och ute i världen. Och då kommer liknande skandaler att upprepas. Kanske inte här och kanske inte imorgon, men förr eller senare och förmodligen i större omfattning. Samma sak gäller de antisemitiska brotten i Malmö (någon som kommer ihåg Obamas sändebud från för några månader sen?), Skånepolisens rasistiska uttalanden i Rosengård och de islamofobiska brotten i landet (kvinnan som blev misshandlad pga hijab till exempel).

Skärpning, Sverige! Vi måste fortsätta vara ett land för alla och en stark trovärdig röst åt alla som värderar mänskliga rättigheter högt, här hemma och därute i världen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar