onsdag 11 december 2013

EU förtjänar en riktig offentlighetsprincip

För två dagar sen fick jag tala på Folkpartiet Linköpings nomineringsmöte med föreningens medlemmar. Där satte jag fokus på ett väldigt allvarligt problem med dagens EU. Det så kallade "demokratiska underskottet" som EU:s institutioner lider av har väckt stor kritik mot själva EU och det europeiska samarbetet. Kritik som i slutändan utnyttjas av framförallt högerextrema partier i Europa som ursäkt för att kunna bit för bit montera ner det väldigt viktiga europeiska samarbetet. Därför är det extra viktigt att vi liberaler, nationalisternas främsta motpol inom EU-politiken, står upp för ett mer demokratiskt EU, ett mer öppet EU och närmare sina medborgare som bygger på att medborgarna har riktig granskningsmakt över sina folkvalda i Bryssel.

Det demokratiska underskottet har orsakats av bland annat den väldigt svaga offentlighetsprincipen som idag existerar på europeisk nivå. Denna offentlighetsprincip har urholkats gång på gång, nu senast i svenska Riksdagen, då man röstade igenom ett lagförslag som säger att alla EU-handlingar som rör sig mellan medlemsstaterna ska kunna sekretessbeläggas.

En av de absolut viktigaste demokratiska rättigheterna i vårt samhälle är offentlighetsprincipen. Den svenska versionen av denna viktiga princip har oftast lyfts fram som en förebild inom europeiska sammanhang och Sverige klassas som ett av de mest öppna och demokratiska samhällen i Europa och Världen. Min förhoppning har varit (och fortfarande är) att den europeiska offentlighetsprincipen ska tryckas tillbaks, reformeras och bli mer lik den svenska versionen. Men nu ser vi en oroväckande utveckling åt det motsatta hållet. Den europeiska offentlighetsprincipen trycker tillbaks den svenska i Riksdagen.

Vi är ganska bra på att beklaga det låga valdeltagandet i EU-val, men inte så bra på att känna igen orsakerna till detta. En av huvudorsakerna, menar jag, är just att EU-medborgarna hur alldeles för dålig insyn i EU-institutionernas arbete och därmed sjunker även intresset för att rösta på något man inte vet något om. Konsekvensen blir såklart ett pinsamt lågt valdeltagande. 2009 röstade ca 45% av svenskarna i EU parlamentsvalet. 2010 rösta ca 85% av svenskarna i Riksdagsvalet. Jag vill åtgärda det här genom att ge EU en riktig offentlighetsprincip (likt den svenska), föra på så sätt EU:s arbete och institutioner närmare sina medborgare och därmed öka intresset och förståelsen för hur viktigt EU och dess arbete är bland medborgarna.

Om vi inte tar tag i det här problemet nu så kommer högerextrema partier att gynnas av EU-kritiken som frodas i EU:s dåliga öppenhet och "demokratiska underskott". När de högerextrema (som Sverigedemokraterna här i Sverige) gnäller om att EU inte är demokratiskt så gör det inte det för att de vill ha ett mer demokratiskt EU. Dessa grupper står nämligen för allt demokrati inte är. De gör det för att hitta en ursäkt till att rättfärdiga sin nedmontering av det oerhört viktiga europeiska samarbetet och på så sätt slänga tillbaks Europa till en mörk tid. Tiden innan 1945. Tiden innan EU. Det kommer jag, som framförallt liberal, folkpartist och stor EU-vän, aldrig tillåta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar