torsdag 10 oktober 2013

Ett växande hot mot fredsprojektet EU

Ungerska nationalister (Jobbik) drömmer om ett stor-Ungern. Kommer någon ihåg vad som hände senast ett land drömde om storhet? 1990-talet, Balkan, Storserbien, någon? Om inte, läs på, utbilda dig och reagera mot dessa vidriga krafter som försöker reta upp militära konflikter på vår kontinent igen! För de kommer att växa stort i EU-valet nästa år, tyvärr.

Stater runt Ungern har en ganska stor ungersk minoritet. Dessa är Serbien, Rumänien, Slovakien och Ukraina. I sitt partiprogram påstår Jobbik att man kan binda rumänska och ukrainska ungrare närmare "moderlandet", genom att bland annat ge dom egna självbestämmande distrikt inom dessa länder. Det här är utan tvekan första steget mot skapandet av ett Storungern. Och när man skapar "etniskt rena projekt" (som projektet Storserbien) blir konsekvensen alltid folkmord och etnisk rensning. Därför måste vi ta kampen mot partier som Jobbik. De är inte bara ett demokratiskt hot inrikes i Ungern, de är i allra högsta grad också ett hot mot fredsprojektet EU och det stabila Europa. Värderingskrisen påverkar oss i allt större grad och det här är vi tyvärr omedvetna om.

Det slutar inte här. Grekiska nationalister vill inget hellre än att landet Makedonien ska sluta existera och istället delas mellan Grekland och Bulgarien. Katalanska nationalister vill bryta sig ur Spanien med falska lovord som "bättre ekonomisk framtid som självständig stat". Idag får Katalonien enorma bidrag från Madrid som man inte skulle klara sig utan som självständig stat. I Bosnien-Hercegovina arbetar nationalistiska partier aktivt fortfarande för att bevara den etniska segregationen. Listan kan göras mycket lång tyvärr.

När vi säger "aldrig mera Srebrenica" och "aldrig mera Auschwitz" så måste vi också leva upp till de orden. Vackra ord kommer inte rädda det vi byggt upp de senaste 70 åren, nämligen ett stabilt EU som binder samman demokratiska stater i ett fantastiskt samarbete. Att leva upp till de vackra orden och aktivt upprätthålla dom är vårt enda hållbara alternativ. Bland annat det här är jag redo att kämpa för som Folkpartiet Östergötlands EP-kandidat. Kampen mot värderingskrisen måste tas hela vägen till Bryssel, för det är ett gemensamt hot vi står och möter just nu!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar