söndag 2 mars 2014

Ryssland använder en gammal (vidrig) strategi

De senaste dagarna har situationen på Krimhalvön, i Ukraina och i relationerna mellan Ukraina och Ryssland förvärrats minst sagt. Igår krävde Putin av det ryska parlamentet, Duman, att få sända ryska trupper in i ukrainskt territorium, närmare bestämt Krimhalvön, för att "beskydda" den ryska minoriteten. Duman godkände Putins krav enhälligt. Och under natten kom nyheter om att 15 000 ryska soldater nu kontrollerar en stor del av ett annat lands territorium, närmare bestämt Ukrainas Krimhalvön. Det här är ett brott mot folkrätten, mot Ukrainas territoriella integritet och mot all sunt förnuft från Putins sida.

Jag skrev igår ett FB-inlägg om Putins påstående om att man vill "beskydda" etniska ryssar på Krimhalvön och därmed rättfärdigar man en invasion. Det här är en gammal skrämselpropaganda som vi känner igen från nu senast Slobodan Milosevics blodbad i forna Jugoslavien. Milosevic skulle också "beskydda" alla serber utanför Serbien. Men i själva verket var de aldrig hotade av andra folkgrupper. I samtliga nya republiker som fick sin självständighet från Serbien ingick klart och tydligt "minoriteters beskydd och rättigheter" i den nya demokratiska konstitutionen. Milosevic ignorerade det här och utnyttjade etniska serber i minoritet i Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Kosovo för att skicka trupper och skapa sin hemliga agenda - ett Storserbien. Han misslyckades, hans projekt misslyckades och hans marionetter sitter idag i Haag och är anklagade för de värsta brotten mot mänskligheten - folkmord, etnisk rensning, massfördrivning, brott mot krigets lagar etc. Faktum är att det fanns ingen hotbild 1991 mot den serbiska minoriteten i Kroatien och Bosnien-Hercegovina. I Kroatiens nya demokratiska konstitution införlivades FNs konvention om mänskliga rättigheter direkt. Samma sak gäller Bosnien-Hercegovina. I det bosniska fallet inleds konstitutionen t.o.m med orden "Republiken Bosnien-Hercegovina är muslimers, serbers, kroaters och övriga minoriteters gemensamma land och de är alla jämlikar inom dess gränser". Ingen massfördrivning av serber förbereddes då och ingen massfördrivning av etniska ryssar förbereds och/eller är möjlig av någonsomhelst ukrainsk regering idag. Viktigt att påpeka så att skurkar som Milosevic och Putin inte kan göra vadsomhelst så länge de sätter skräck i folket.

Reaktionerna på situationen i Ukraina från västvärlden har varit häftiga, men hittills ändå ganska milda jämfört med vad man faktiskt kan göra. Ukraina behöver just nu vårt stöd mer än någonsin förut. Vi får inte glömma att hela konflikten bottnar i de protester som började förra året för att pro-ryske presidenten i Ukraina inte ville skriva under ett associations- och stabiliseringsavtal med EU. Då höjde det ukrainska folket sina röster, för ett demokratiskt, europeiskt, fritt och öppet Ukraina. Nu kämpar man för sitt lands territoriella integritet mot den ryska björnen som, av historien att döma, aldrig riktigt respekterat sina östeuropeiska grannars territoriella integritet. Nu har EU och NATO chansen att visa att man står upp för sina demokrati- och europavänner i Ukraina genom att aktivt hjälpa landet mot den ryska björnen. För stoppas den inte nu så kan det innebära grönt ljus till framtida galna Putinprojekt när han är klar med Ukraina. Och vem står näst på tur? Baltikum? Polen? Finland? Sverige? Tillsammans har vi skapat den europeiska freden, stabiliteten och demokratin och tillsammans måste vi i situationer som dessa solidariskt försvara den. Men framförallt försvara det ukrainska folkets rätt till att få välja sitt lands väg inom internationella relationer utan påtryckningar och utpressning från öst, samt Ukrainas territoriella integritet. Nu eller aldrig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar