torsdag 29 augusti 2013

EU måste markera mot Rysslands vidriga antiHBT-lag!

Skriver i dagens Corren (Östergötlands största dagstidning) om att man inte får ignorera hur Ryssland försöker långsamt men säkert återvända till Sovjetunionens förbudstid. EU måste markera mot det här!

Skrev med kollegan Layal Chehade (Distriktsstyrelseledamot LUF Östergötland). Hela texten följer här:

"Situationen i Ryssland blir allt mer allvarlig. Demokratin trängs stegvis undan, medan den politiska ledningen, med Vladimir Putin i spetsen, koncentrerar bit för bit av makten till sig själva. Politiska motståndare och minoriteter får särskilt lida när ”åtstramningspolitiken” mot den ryska demokratin slår till. Speciellt utsatta är landets HBTQ-personer på grund av den nya ryska antigaylagen, som ”förbjuder homosexuell propaganda”.
1933 kriminaliserade Josef Stalin homosexualitet. Konsekvensen av ”homosexuell handling” kunde då bli 5 års straffarbete. Under Sovjetunionens sista år, glasnostperioden i slutet av 1980-talet, inleddes en diskussion om att upphäva Sovjets stränga antigaylagar. Men det dröjde ända till 1993 och till efter Sovjetunionens fall innan den omänskliga antigaylagen blev ogiltigförklarad. Att Putin 20 år senare återupplivar gamla ryska anti-demokratiska lagar är minst sagt oroväckande.
I dag riskerar HBTQ-personer ett högt pris i Ryssland om de visar sin kärlek offentligt. Det här har gjort att prideparader i landet har blivit omöjliga att hålla för de är nu klassade som ”homosexuell propaganda”. Att frånta en viss grupp rätten till mötes- och demonstrationsfrihet utgör ett grovt brott mot mänskliga rättigheter och demokratin. Men det hemska slutar inte här. Trakasserier, fysiskt våld, psykiska påfrestningar. Ja, listan kan göras mycket lång.
Vad kan vi göra? Vår uppgift inom EU, som världens största demokratiska klubb, måste framför allt vara att aldrig hålla tyst när sådana här grova orättvisor och brott mot mänskliga rättigheter begås. Oavsett om det är i stora Ryssland eller lilla Burma på andra sidan jordklotet. Vi måste alltid våga säga ifrån, säga till när vi märker dessa hemskheter och stå upp för det som är ryggraden i EU:s demokratiska värderingar. En markering mot Rysslands vidriga behandling av sina minoriteter måste till, helst via ekonomiska sanktioner, för det är just så man hårdast slår till mot den ryska politiska ledningen som försöker slänga tillbaka Ryssland till Sovjetunionens förbudstid."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar